2.09.2016

Yeni anne olacaklar için ekonomik alışveriş listesi ve önerileri

   Bu yazıda sadece kendi tecrübelerime dayanarak size en gerekli olabilecek bebek eşyalarının listesini yapıcam. Bilmeden heves uğruna aldığımız her şey bize fazlalık olarak geri dönecektir.

 Giyim: tabii ki ilk akla gelen giyim. Ah o bebek mağazaları yok mu bizi bizden alan. Gördüğümüzde gözümüz kalıyor sanki her birini giydirebilecekmisiz gibi. Gönül neler istiyor da isteee, sayet çöpe atacak paranız yoksa durun. İlk etapta alabileceginiz en iyi sey 4-5 adet hastahane çıkışı olabilir. Ben bu konularda epeyce bi tecrubesiz oldugumdan bir adet hastahane çıkışı alipta hic bir sey almayacagim dedigim halde farkında bile olmadan aynı takımı farklı yerlerden alıp eve gelince ne yaptigimi sasirip, sonrasinda aldiklarimin bana epeyce bi yetecegini dusunurken cocuk dogunca da cok fazla eksigimin oldugunu fark edip acıkta kalanlardanım. Ardından acele acele ne bulduysam alıp epey bi zarar ettigimi de söyleyebilirim.
 Hastahane cikislarinin icerigi fiyatlarina gore degiskenlik gostersede modeline göre de fiyat artisi olabiliyor. Ornegin bebeginiz icin satafatli bir set sectiniz ve bu setin fiyati 60 tl den- 100 tl uzerine dogru cikabiliyor. Tabii konumuz uygun fiyat olunca, incigi boncugu kafanizdan atın, yerine ayı, tavsan, arı vs düşünün. yani benim aldigım bej ve kahve tonlarinda puantiyeli arı resimli yuzde yuz pamuktan ve Bursa'da uretilmis setin iceriginde.... Alt ust  takim, uzun ve kisa kollu olmak uzere iki adet zibini, sapka, eldiven,gobek bagi gomlegi, agiz mendili, kilodu, kundagı, önlügü olan set yanlizca 25 tl di. Ustelik o kadar kiyafet arasinda en cok sevdigim onlar olmustu. Suan kundagini hala pike olarak kullandigimi dusununce daha fazla almadigima bu yuzden bile pismanim. Hastahane cikisi denince bilinsizlik bu ya iste tek bi kiyafetle is bitecek gibi sarip sarmalayacaklarda direk alip eve gidecekmisim gibi bir dusunce uyandi bende. Oysa tam dort gun oradaydim ve yanimda tek bir yedek kiyafet oldugundan babam kosarak eve gidip cocugun ne kadar esyasi varsa doldurup gelmisti. Sonra her yerde yedek kundak yedek eldiven yok efendim mendil almamisiz aman yarabbim cocuga o yetmedi bu uymadi derdiyle tepindik durduk. Halada diyorum iste, demekki o magzadan ortalama bes setle cikmak gerekiyormus. Ne varsa da hastahane cantamizda hazir konumda beklemesi... Yani siz siz olun abarmayin ama acikta da kalmayin. Nihayetinde bebisiniz kirklaninca her ay mevsimine gore farkli farkli cicilere ihtiyaciniz olacak .

 Silikon Burun pompası: Evet silikon burun pompası! Aslında burun temizleme olayına direk olarak "Otri bebe" yazacak olsam da onu sonraya saklayıp. Öncelikle silikon burun pompasını hastahane çantanıza atmayı unutmayın. Malum bebeğiniz sudan çıkacak ve burnuna hiç beklemediginiz seyler kaçmış olabilir. Rahatsızlık hissetiğiniz anda hafifçe sıkarak kullanın. Bir kaç ay sonra daha güçlü bir burun temizleyicisine ihtiyacınız oldugunda otri bebe alarak bir digerine veda edebilirsiniz.

 Tırnak makası: en önemli malzemelerden biride bu bence, bebeginiz kırklandıktan sonra korkmayın biraz biraz kesmeye başlayın ki hem kendiniz hemde bebeginiz tırnak kesmeye alışsın. Böylece dogal bi rutin olarak karşılayacagında ilerleyen dönemlerde tırnak kesmek sorun haline gelmeyecektir. Özellikle dikkat ufak ufak keserek dipten almamayı saglayabilirsiniz. İlk seferde canını yakarsanız sonrasında size güvenmek istemeyecektir.

 Battaniye: değişimli olarak kullanabileceğiniz iki adet battaniye, benim önerim fındık battaniye. Gayet yumuşak ve kullanışlı. Birde uyurken üzeri açılmasın diye fermuar diktirebilirsiniz.

 Travel sistem Bebek Arabası: acil ihtiyaç gibi gözükmesede bence en önemli ihtiyaçlardan biri bu. Simdiki aklım olsaydı sanırım ilk olarak yanlızca bunu alırdım. Ama sıradan bir bebek arabasından değil "üç farklı parçadan" oluşan! fiyatta biraz tuzlu fakat bir o kadar işlevsel... Ben bilinçsiz bir anne olarak çocuk doğduktan bir ay sonra sıradan bir bebek arabasi almistim, Oda sirf cok ucuza denk geldi diye. Yoksa acil bir ihtiyaç olabileceği dusuncesinde degildim. Önce evde kullandim ben bunu. İçine birde güzel minder aldım. Ben nereye araba oraya, temizlik yaparken, tv karsinda, mutfakta. Çeke çeke her yere bunu götürdüm. Bebekte rahat etti bende. O surekli yakinimda olmanin verdiği güvenle mışıl mışıl uyurken ben rahatlıkla islerimi yaptım. Uyanir gibi oldugunda ise ayagımla bi ileri bi geri ittirdim mi tamamdır. Yeri geldi sokaga da ciktim bu arabayla, sonra tuttum balkona tekerleri yıkayıp tekrar eve. Ne zaman çocuk büyüp yatar pozisyonda ayaklar dışarı çıktı attım bunu kapıya. Bir diğeri ise hastaneye giderken vs. el altında en çok kullandigim araç tipi ana kucağı oldu. tabii ben ayrı ayrı aldığım icin tek sorunum Çağrı ağırlaştıkca sepet misali kolumda taşımak zorlaştı. Onun dışında yine bebek arabası gibi fakat arabanın girmediği her yere bunu götürdüm. Kısacası tüm bunları kullanırken aldığım oyun parkı beşik bile elimdeki en gereksiz malzeme oldu. Şuan Çağrı 7 aylık ve koca yatakta döne döne benimle yatıyor, beşikte hiç mutlu değil.

 Ateş ölçer: Ecza dolabınızda mutlaka ama mutlaka bir ateş ölçer bulundurun.

 Süt Pompası: Emen bir bebeğiniz varsa çok şanslı bir annesiniz lafını çok duydum, hatta bi o kadar da ugraştım şu şansı elime geçireyim diye ama nafile, daha önce sezeryan ameliyatı sonrası yazımda uzun uzun bahsetmiştim. birde şu internette emmeyen bebeklerle ilgili yazılmış onlarca olasılık vardı. benim durumumu malesef ki açıklayan hiç bir yazı yok. Gelelim yinede biz şu süt pompasına, bebeğinizin emip emmeyeceği bir yana doğumdan önce sütünüzün gelip gelmeyeceği bile mechul. tüm bunlara rağmen yinede siz süt pompasını hazır edin. çünkü burada amaç var olan sütü sadece bebeğe içirmek değil olan bir damla sütü bile ziyan etmemek. sütünüz fazlayla sağın, süt torbalarına koyup buzluğa atın, bunlara daha sonra elbette ihtiyacınız olacak unutmayın. sütünüz fazla değilse de bebek emdikten sonra yine sağın ve saklayın. bilindiği gibi özellikle ilk gelen çok değerli fakat bebeğiniz emse bile hepsini tüketmesi pek mümkün değil. Bu yüzden olabildiğince sütünüze sahip çıkın. Hatta duşa girmeden önce de sağın ki, suyun verdiği masaj etkisiyle banyoda akıp gitmesini önlemiş olursunuz. Sütünüzü sağmakta zorlanıyorsanız sıcak duşa, duşa girme şansınız yoksa koltuk altlarınıza doğru küçük su lastiklerine sıcak su doldurup koyarak biraz olsun rahatlamasını saglayabilirsiniz. Gelelim süt pompası önerisine. Ben elektirikli olanları hiç başarılı bulmuyorum, hatta tek elle sağım kolaylığı olan manuel süt pompalarını da. Çünkü bunlar emer gibi nazikçe ve çok yavaş sağdıklarından bana hiçte yeterliymiş gibi gelmiyor. O rahatlama hissini yalnızca ucundaki pompayı sıkarak  çekim gücünü kendim ayarlayabildiğim pompayı seviyorum. Uğraştırıcı biraz sabır gerektiriyor ama değer. Chicco marka bulamadığım için ben uzun zamandır Bebedor kullanıyorum.fiyatı çok uygun ve temizlemesi bir diğer markalara göre çok daha kolay.

 Gaz Yapmayan Biberon: adı üzerinde gaz yapmayan biberon yani içerindeki havayı bebeğinizin yutmasını önleyecek tarzda geliştirilmiş biberonlar. bunun için önerim Dr.Brown's olsa da, çok fazla biberon ihtiyacınız olmadığı taktirde dilerseniz  aldığınız süt pompasının içerisinden çıkan biberonun emziğini NUK'un gaz yapmayan emziğinden temin edip değiştirerek kullanabilirsiniz.

 Göğüs ucu kremi: Doğumdan hemen sonra göğüs uçlarınız gerçekten çatlayacak, bunun için mutlaka bir göğüs ucu kremine ihtiyacınız olacak, fakat daha önce bununla ilgili yaptığım küçük bir araştırma ve arkadaşlarımın tecrübelerine göre piyasada bulunan bu tarz kremlerin pek işe yaramadığı yönünde. bunun için ilk okul arkadaşım sağ olsun beni düşünmüş ve hemen bir kaç ay önceden bal mumu ve zeytin yağını bir kapta eritip iyice karıştırıp dondurarak bi kavanoz içerisinde bana yollamıştı. Doğumdan hemen sonra her fırsatta uyguladım ve 3 günde hiç acı çekmeden kurtuldum o yaralardan. Bunun için çok az bir miktar, 20 ml kadar yapmanız yeterli. 

 Devam Sütü: bunu kullanıp kullanmadığınız önemli değil, başlanğıç olarak mutlaka küçük bir kutu yanınızda bulundurun, yoksa benim gibi ağlayan çocuğa ne vereceğim diye kıvranır durursunuz. Önerim Aptamil.

 Göğüs Pedi ve Emzirme Sutyeni: benim önerim her ikisinden de ikişer adet almanız. süt bol olsun veya olmasın iki paket göğüs pedi fazlasıyla sizi kurtaracaktır. çünkü kırkınız çıkana kadar göğüsleriniz gevşeyip rahatlayacak ve hastahanede iyi ki almışım sevinciyle kullanacağınız emzirme sutyenlerini bırakıp gündelik iç çamaşırlarınıza geçmek isteyeceğiniz için en geç iki ayın sonunda hiç birine ihtiyacınız olmayacak. 

 Süt Yapıcı Çay: aslında süt üretimi için bol bol tatlı yemeye bunun için üretilmiş çaylara vs ihtiyacınız yok. Düzenli beslenme, meyve ve bolca su tüketerek fazlasıyla süt üretebilirsiniz. yani süt üreteceğim diye lokum masallarına kanarak obez olmayın. Sadece başlanğıç olarak  rahatlamak için bir kutu Humana emziren anne çayı almanızı önerebilirim. Kokusu ve tadı müthiş...

 Pişik İçin!: Sudo kremi bayıla bayıla kullandığımı söyleyebilirim. Daha çok kendime! çok şükür Çağrı için daha pişik kremine hiç ihtiyaç duymadım, sadece acil bir durum olursa diye hep elimin altında tuttuğum güvenilir harika bir krem. Peki Çağrı için bugüne kadar ne yaptım? çoğunuza ilkelce gelebilir ama küçük bir fısfıslı kaba "saf sızma zeytin yağı" koyarak altını her değiştirişim de bunu sürdüm. gerçekten yumuşacık ve tek bir kızarıklık bile olmadı. 

 Bez seçimi ve mendiller:! özellikle youtube da bebek bezleri ile ilgili çok fazla video var. Ben bu paylaşımları keşfetmeden önce bez bezdir nedir ki yani diyordum fakat öyle değilmiş. Değişik markaları fiyatlarına göre performanslarını öyle güzel kıyaslamışlar ki, bu konuda sizde sürekli fikir değişikliği yaşıyorsanız izlemenizi öneririm. Ben yeni doğan olarak, Molfix kullanmıştım. yeni doğan Molfix ıslak mendilinden çok memnun kalsam da bezleri bitirene kadar canım çıktı. o kadar kötüydü ki içlerinden defolu bile çıktı. Sonrasında tekrar almayı hiç düşünmedim bile. O daha bitmeden Huggıes kullanmaya başlamıştım, önce normalini sonra cinsiyet ayrımı olanları. Görüntüsüne bakıp aldanmayın Çağrı ne zaman büyük çişini yaptı kafasına kadar battı. 1-2-3-4 derken güldüğümüz bu duruma ağlar olduk. çünkü ilk etapta beze suç bulmayan ben fazla macera aramayıp en çok tutulan bez Prima premium care geçince rahat ettim. Tabii bu konuda daha araştırmalarım devamda edecek. sonuçta farklı markalar denemeyi seviyorum.

 VE:.... Son olarak bütcenize uygun seçeceğiniz bir adet bebek havlusu, bebek tarağı, saç vucut uyumlu şampuan,( ben chicco öneririm) küvet, file,kova ve maşrapa almayı umutmayın. 



Pratik

Alt açması ' yerine - Beyaz havlu 
(gerektiginde yüksek ayarda yıkanabilir)

Şurup kaşığı ' yerine - Şirinğa
(İgnesini atın kaynatın ve kulanın, üstelik kullanımı daha kolay)

Bebek çantası' yerine - zevkinize uygun bir çanta
(Çantayı siz taşıyacaksınız bebeginiz degil. Ben chicoo setinden çıkan kırmızı postacı tipi çantayı kullanıyorum. Kolumda degil, kırmızı bebek arabamın üzerine takarak. ) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkürler. Yorum bırakmayı unutmayın ... ^.^