11.06.2017

Bir önerim var! MİM' Minimalizm


Merhaba yine bir MİM yazısıyla buradayım, Annesi'nin Prensesi blog seçtiğimiz her hangi bir konu üzerinde tavsiye vererek maddeler halinde bi yazı sunmamızı istemiş. Simli Nane'nin Güncesi ise yaz için harika önerilerde bulunarak beni de bu mim'e davet etmiş. İyi ki etmiş; çok teşekkürler!. Gerçekten bir şeyler üzerinden yazı hazırlamak benim için çok keyifli. Umarım ilginizi çekebilecek bir konuya değine bilmişimdir. Ayrıca üç kişi etiketleyerek, dileyen herkesi bu mim'e davet etmek istiyorum.

   Evin temizliği, arkadaş buluşmaları veya yığınla kıyafet arasından yarın ne giysem düşüncesi yüzünden ruhunuzu dinlendiremiyor olabilirsiniz. Günlük hayatın monotonluğundan yakınıyorsanız, herkes olmaktansa eşsiz olduğunuzu göstererek kendinize vakit ayırmayı deneyin. Çünkü siz zaten farklısınız. Ünlü düşünürler, hatta günümüz girişimcileri bile başarının sırrı minimalizim diyor. Aslında onlar belki de farkında olmasalar da İslam dininin de emrettiği gibi azla yetinmeyi bilen insanlar olarak, dünyalık olanlarla vakit kaybetmemek için sadeleşmeyi seçmişler. Peki nasıl sadeleşilir?

Madde 1: Daha az eşya! Ne kadar çok eşyanız varsa kendinize o kadar az alan bıraktınız demektir. Yani nesnelerle ömrünüzün yarısını şimdiden götürdünüz. Sakince yerinize oturun ve iyice etrafınıza bir bakın. Gözünüze takılan ne var? Peki siz o eşyayı ne denli ne kadar sürede kullanıyorsunuz? bugüne kadar gerçekten işinize yaramamışsa emin olun hiç bir gün o size fayda sağlamayacak. Oturun ve düşünün sizin için eşyalar ne ifade ediyor.

Madde 2: Karar ver! Sizi üzen anıları bir kenara atın, vaktinizi çalan gelip geçerken elinize ayağınıza dolaşan, toz alırken indirip kaldırdığınız, heves uğruna alınmış ev işlerini çok sıkıcı hale getiren ne varsa bir kenara itin ve gözlemleyin. hoşunuza gitti mi? öyleyse hiç düşünmeden hemen onlardan vazgeçin!

Madde 3: Giysi dolabını tek tek elden geçir! Uzun süredir giymediğiniz varlığını dahi unuttuğunuz onlarca kıyafetiniz olabilir. Neyini sevmediğinizi deneyin, görün ve hatırlayın. Giyilebilir ama yakasını beğenmedim. Bir terziye verip yeniden şekillendire bilirsin. Hoşlanacağını düşündüğün bir arkadaşına hediye de edebilirsin. Giyilmeyecek durumda olanları çıkart ve daha sonra giyebilirim dediklerine şans ver. Yıllardır tatile gidemiyorsun ama yığınla bikinin var, hep aynı çantayı kullanmana rağmen onlarcası dolapta bir heves uğruna alınmış durumda. Sırf moda olduğu için orada olmasına izin verme. Vazgeç! 

Madde 4: Kendini Tanı! dolabınızı tek tek elden geçirdiyseniz şimdi gerçekten nelerden hoşlandığınızı size neyin zevk verdiğini görebilirsiniz. En sevdiğiniz, size yakıştığını düşündüğünüz renk model her neyse o standartta ilerleyin. Ve bunu hayatınızda bütün alanlarda tekrarlayın. size asla hitap etmeyen ama sırf belki bir gün okurum diye kenarda tuttuğunuz kitabı isteseniz de okumayacaksınız. Çünkü çok sıkıcı. Favori kitaplığınızı oluşturun. Favori takılarınızı, favori tokalarınızı, favori kozmetiklerinizi aklınıza gelebilecek her şeyi ama her şeyi favorileştirin. Hayatınızda belkilere yer bırakmayın. Kararlı olun ve çizdiğiniz yolda ilerleyin, çünkü siz herkes den farklısınız. 

Madde 5: Az ve öz satın al! Sırf ucuz diye satın almaktan vazgeç! İhtiyacın olanı olduğu kadar almaya özen göster. tek yıkama da solacak tişörtlere, yıpranan yatak çarşaflarına, asla kullanmayacağın çatal bıçak takıma yüzlerce bardak ve tabağa, ucuz plastik kaplara ihtiyacın yok. Paranı sokağa atmaktan vazgeç!

Madde 6: Sosyal medyanın esiri olma! Kullanmadığın hesapları ve hoşlanmadığın insanları silmekten başlayabilirsin. Üye olduğun sitelerden gelen mailler asla okumadığın telefon mesajlarını kaldır. Sürekli rahatsız edilmekten hoşlanmadığın ne varsa temizle. Kullanmadığın uygulamalar telefonu şişiren video ve fotoğrafları hafta da bir veya ayda bir depola. Göreceksin bu bile sana ne kadar iyi gelecek. Böylece kullandığın tüm cihazların ömrünü de uzatmış olacaksın. Daha az zarar ekonomi de demek unutma.

Madde 7: Hafifle! belki bunu yapmak daha zor ama yediklerinizi ve düşüncelerinizi de hafifletin. insanları eleştirmek, kim nerede ne yapmış kiminleymiş ne giymiş gibi başkalarının hayatlarına bakıp örnek almaktan kendinizi hırslandırıp özendirmekten vazgeçtin. kendi yaşadıklarınıza odaklanıp, neleri arzu ettiğinizi nereye gitmek ve gerçekte kiminle yaşamak istediğinizi sizi mutlu eden insanları düşünün. Çocuklarınız, eşiniz, aileniz önemli olan onlar ve onlarla geçireceğiniz her saniye sizin için çok daha önemli. Birlikte neler yapabileceğinizi gözden geçirin ve bunu yaşam tarzı edinin. 

Madde 8: Şükret! Hayatınızda ki her şey için şükret. Tüm bunları yaptığınızda kendinizi dinlemeyi de öğreneceksiniz. Artık kendinizle gurur duyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkürler. Yorum bırakmayı unutmayın ... ^.^