28.08.2017

Çocuklugun favori 10 filmi -MiM

  Filmlere bir servet harcayıp koca bir kaset plak ve Cd arşivi yapan bir babanın kızı olunca en az onun kadar film tutkunu bir çocuk olarak büyüdüm. 
Gelenek gibidir sevdigin filmleri alıp baş köşeye koymak. Tekrar tekrar izlenir ve o oyuncuların senaryonun hakkı verilir. İnternet yok, haliyle emek hırsızlığı yok. Ya o filme gidilir yada kasedi çıkacak diye aylarca beklenir. Kiralar izlersin, arşivine layık görürsen de satın alırsın. 
Hakkını vereceksin hakkını!
Nerede o eski günler...  Madem öyle çocukluğunuzda etkilenip tekrar tekrar izlemelere doyamadığınız filmler hangisi? 
İlk 10 'a girenleri siz düşünürken bende ilk kez bir "MİM"başlatmış olayım. 
Buyurun...

1 Jumanji
Hayatımda izlediğim ilk film olabilir??? 1995 yapımı.  Her seferinde korku ve heyecanla izlerdim. Yıllarca öyle bir oyun var zannederek korkuyla yaşadım. Ahh nelere inanmadık ki... Şuan izleyince saçma bir çocuk filmi olduğunu düşünüyorum. Yine de benim için anlamı büyük  tabii, unutamıyorum ki. 
Başrolde- Robin Wiliams, Bonnie Hunt, Kirsten Dunst, Bradley Pierce var.
Kitaptan uyarlanmış fantastik gerilim filmi

2 Kazaam
Baş rolde siyahi oyuncu Kazaam rolüyle Shaquille  O' Neal.  Francis Cabra Max rolüyle. (Bu cocukta ne cirkinlesmis be)
1996 yapımı komedi filmi başı belada olan Max kaçtığı bi binada gürültü bi kutu bulur merak eder ve açar. Kutunun cini oldugunu söyleyen Kazaam evine dönebilmek için Max den dilek hakkını kullanması gerektigini söyler. Bu duruma inanmayan Max pesine takılan Kazaam birlikte bi maceraya atılırlar.
Max ciniyle dalga gectigi ve öyleyse yiyecek yagdır dedigi sahne benim için bi efsaneydi. Ayrıca her sahne çokca espirili. Hala izlenilebilir aslında 😃

3 Grinch
Bir Jim Carry filmi. Bu adama hayranlıgım sonsuz. Mutsuz Grinch in Trajikomik halleri epey bir güldürücüydü . Filmin konusu çok cocukca ama çocukluk filmi işte yılbaşı temalı masal tadında eglenceli bir film. 2000 yılında yani ben 10 yasındayken gösterime girmiş. Ve çocuk kitabından uyarlanmış Fantastik film.

4 Maske
Wuuu bi Jim Carry daha. Bunu bilmeyen yoktur. Sanırım çocukken Foxkids de oynuyordu çizgi film olarak. Abimle her sabah izlerdik. Tısss okeyy. Cok cılgın bi çizgi diziydi gerçekten. Aynı konu ve karakterle 1994 yapımı olan filmi kesfettik. İzlemelere doyamadık.

5 Ajan cody banks 1- 2
Bu filmi izleyipte ajan olmak istemeyen bi çocuk yoktur herhalde. Filmin ilk çıktıgı yıllarda çocuk dergisinde ajan kayıt, nasıl ajan olunur gibi bilgilere rastladığımı hatırlıyorum. Filmde bi yaz kampında ailelerden habersiz gizli ajanlar yetistiriliyordu. Hayal ürünü oldugunu düşünsemde gercekte cocuk ajanlar yetistiriliyor olabilir miydi? Arastırdım klasik toplum ahlak kuralları bitkileri agaçları korumaktan hayvan sevgisine çevrecilik yaşlılara yardım etmeye kadar uzanan kurallar oluşturulmuş ve tüm bunları yaptıgın taktirde ajan olabiliyorsun. Peh peh bize sökmedi tabii, ajan olma fikri yalan olsa da Frankie Muniz sempatikligine olan hayramlıgımla filmi yüzlerce kez izlemeye devam ettim. Cok eski bir film sayılmaz, kullanılan teknolojik aletler bugune çok daha yakın. 2003 yılında yani film ilk cıktıgında ayrıca hayranlık uyandırsa da bugun bu teknolojiye fazlasıyla sahibiz.

6 Seni koca yalancı
Frankie Muniz demişken aynı yoldan devam edicem tabii ki. Seni Koca Yalancı! Büyük bir yalancı daha büyük bir yalancıyla karşı karşıya geldiginde çomagını saklar 😜😄 Tabii ki zarar gören taraf yalanın ne kadar kötü bir durum oldugunu anlayacaktır. Üstelik ilk kez doğru söylediği bir anda. Jason Sepherd ve ünlü film yapımcısı Marty Wolf arasında geçen çılgın kapışma. 2002 yılında cıkan bu filmi ilk Digitürk salon kanallarında salondan cıkana kadar hergün izlemiştim.

7 Küçük vampir
Ahh benim bebeklerim. Nerede o zaman alacakaranlık filan. Ailesiyle birlikte İskoçya'ya göç eden Tony vampir  arkadaş edinir. Artık tek ugraşı bacak kadar boyuna bakmadan vampirlere insan olmaları için yardım etmektir. Çünkü bulundukları şatoda onlara ait birsey var.  2000 yılında çıkan filmin aynı isim altında birde kitap serisi var. Serinin ilk kitabında film ile benzerlikler olsa da tamamen bagımsız. Ayrıca hayatımda İlk okudugum kitap serisi.

8 Frankenstein
1994 yapımı filmde Robert De Niro, Kenneth Branagh ve Helena Bonham var. Babamın arşivinden korku filmi olarak izledigim sonrasında duygusal oldugunu anlayıp agladıgım tek film. 😄 Dikkat! Diger Frankenstein filmlerinin konusu alakasız derecede farklı. Hala severek izledigim filmler arasında.

9 David Copperfield
100 temel eser olarak bu hikayeyi okumasa da bilmeyen yoktur. Ben Daniel Radcliffe ilk bu film ile tanımıstım. Yine digiturk sayesinde. Eşsiz hikaye de David Copperfield'ın çocuklugunu Daniel yetiskin dönemlerini ise oynayan oyuncunun bilgisini bulamadım. Neyse Film 1999 yapımı, BBC ait bi tv programı olarak geçse de ben hala Dvd sini saklıyorum.
Sanırım sinemaya girmemiş, o nedenle tv programı olarak geçiyor olabilir.

10 Harry Potter
Geldik son filme. Küfretmiş gibi olmak istemiyorum bu yüzden filmle ilgili hiç bir detaya girmeyeceğim. Bu film ile beni tanıştıran babam hayatının en büyük pişmanlıgını yaşamış olabilir. İlk okul 5'de süpürge üzerinde uçan sihir yapan bi çocukdan bahsediliyor. Konuya hakim degilim ama babamın aldığı tişörtün üzerinde yazan Harry Potter yazısını okumaya çalışıyorum. "Hepi potır" babam her defasında düzeltiyor beni. Herry poter kızım o.... Niye öyle yazmamışlar o zaman? Sekiz dil bilen babam bana hiç yabancı dil ögretmedi ama bu film için ilk kez arkadaşlarımla sinemaya yolladı. Veee perde... Gözlerimi ayırmadan manasızca izledigimi hatırlıyorum o filmi. Hiç bir şey anlamamış da olabilirim bu yüzden bir kaç ay sonra Cd'ye gidip filmi istedim. Çıkmamış, bir ay sonra parasını önceden ödedigim film elime ulastı ve okuldan döner dönmez filmi heyecanla izledim. Tekrar ve tekrar o gün 3 kez izledigimi hatırlıyorum. Hayal sınırlarımı zorlayan nu filme aşık oldum. Artık hergün izlemekten derslerimle olan ilişkim bitmişti. Durumun henüz bilincinde olmayan babam filmin ikincisi geç cıkar diyerekten kitabın ikicisi olan sırlar odasını alıp gelmişti. Her bir kitabı filmi kac defa hatim ettim bilmiyorum. İsimler sihirler iksirler her bir karaktere ayrı ayrı bagımlılıgım vardı. Hergun en az bi doz almazsam uyuyamadıgımı ancak bu cileyi cekenler bilir. Abartmıyorum hayatımın daha dogrusu ergenligimin dönüm noktası oldu. Cok fırsatı bunun için kaybettim. Çok seyden yine bu merakım yuzunden vazgectim. Harclıklarımla koca bir servet harcadım ugrunda. Sonunda lisenin ilk yılında bunalıma girip herseyin yanmasına sebeb oldum. Ama yeni başlangıclar iyidir diye kaybettiklerime üzülmedim. Hala da hayatımda gördügüm en iyi  film. Ötesi yok.

ip ucu vereyim, benim için bu liste böyle uzar gider...
Evde tek başına
Gelecege dönüş
Şehir Komandosu
Peter pan
Kanca
Ben Robot
Sivri Kafalar
Ninja kaplunbagalar
Max Taşınıyor
Çılgın Çocuklar
Çılgın Marslılar
Adams Ailesi
Gremlinler
Çatlak profesör
Talihsiz serüvenler
Taş Devri
Minik Kahramanlar
Hayalet Avcıları
Afacanlar iş başında
Kediler ve Köpekler
101 Dalmaçyalı
Garfield

Not: 3 gün önce bilgisayarım yandı, bu nedenle yazılarımı telefondan hazırlıyorum. Haliyle mimleme link yapamıyorum. 
Bu yazıyı okuyup yorum bırakan herkes mimlenmistir. O kadar! 😄

1 yorum:

Vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkürler. Yorum bırakmayı unutmayın ... ^.^